wtorek, 6 listopada 2012

Fasola z hiszpańską kiełbasą, chilli i czerwoną cebulą.



     Znów jesień, znów zapowiadałem więcej przepisów i znów były 2 miesiąca milczenia. Coś nie sprzyja mi ta pora roku. No cóż, w końcu znalazłem trochę czasu i pojawia się pierwszy od dawna przepis. Danie proste i szybkie ale świetne i ciekawe w smaku.

- 2-3 garście fasoli
- 100 g dobrej pikantnej kiełbasy (np. chorizo)
- 1 czerwona cebula
- 5 suszonych pomidorów
- suszona papryczka chilli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kilka gałązek majeranku
- łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

     Fasolę płuczemy, zalewamy wodą, moczymy przez noc. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy fasola zacznie mięknąć (40 min - godzina) dodajemy masło, szczyptę cukru oraz sól. Odcedzamy, osuszamy, odstawiamy na bok. Na oliwie przesmażamy pokruszoną papryczkę, dodajemy koncentrat a po chwili wrzucamy resztę składników (poza fasolą). Przesmażamy minutę na mocnym ogniu, cały czas mieszając. Dolewamy olej z pomidorów wymieszany i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6 komentarzy:

  1. Noworoczne pozdrowienia dla autora

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chorizo za jej bardzo charakterystyczny smak ;) Z fasolą na pewno Tworzy pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. czekam na nowe przepisy !!! coś się autor leni !
    dawno nie było wpisu !

    OdpowiedzUsuń
  4. Śię nie leni, dlatego właśnie przepisów brak ;) już od dawna się zabieram debiutu po takiej przerwie. Cieplej się zrobiło, od razu więcej energii jest, więc może w końcu się coś nowego pojawi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. baju baju w zielonym gaju...i to w dodatku w maju ;) a mamy juz ostatnią dekadę sierpnia a nowych przepisów jak nie ma tak nie ma. a jednak autor sie leni !
      czekamy z niecierpliwością !

      Usuń