czwartek, 2 sierpnia 2012

Grillowana tortilla w greckim stylu



     Niezła opcja na szybki obiad, bez kombinowania, bez wymyślnych składników. Na 2 osoby będziemy potrzebować:

- 2-3 tortille (użyłem pomidorowych)
- 1 filet z kurczaka
- kilka pomidorków koktajlowych
- rozdrobniony ser feta
- kilka oliwek
- mieszanka sałat

Tzatziki:
- 200g jogurtu greckiego
- jeden nieduży zielony ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypioru
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- sól/pieprz

     Kurczaka marynujemy w roztartej w oliwie kostce drobiowej z dużą ilością ulubionych ziół. Odstawiamy na 15 min, grillujemy, kroimy w paski lub cokolwiek nam tam bardziej pasuje. Jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, startym na tarce o grubych oczkach ogórkiem i resztą składników. Na tortilli rozsmarowujemy trochę sosu, układamy sałatę, kurczaka i warzywa. Dość szczelnie zawijamy. Tak przygotowane tortille wrzucam na chwilę do zamykanego grilla. Jeśli takiego nie mamy, to możemy zawinąć w folie i wrzucić na chwilę do piekarnika lub po prostu podajemy na zimno. 

7 komentarzy:

  1. uwielbiam grecką kuchnię, ale nie przemycałam jej jeszcze do tortilli ;)
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na szybki obiad:)jak zbytnio nie chce mi się gotować robię właśnie tortillę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny tzatzik, właśnie taki jak lubię, z octem winnym. Ja tylko nie umiem odzwyczaić się od robienia go na bazie serka homo :P ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Też jakiś czas temu wpadłam na pomysł by zrobić taką tortillę, była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł świetny, wykonanie przepiękne! na pewno wypróbuję, bo zapowida się niesamowicie smacznie! i jak pięknie zgrillowana! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. dobra tortilla nie jest zła ;) w między czasie zdążyłem przygotować kolejny raz, tym razem z farszem w innym, bardziej pikantnym stylu :)

    OdpowiedzUsuń