wtorek, 24 lipca 2012

Tagliatelle z kurkami i rukolą w sosie winno-maślanym.



     Rewelacyjny makaron, który trzeba koniecznie wypróbować, dopóki można dostać kurki. Połączenie smaków jest niesamowite, a roboty nie ma wcale tak dużo. Zresztą, ile by jej nie było, to warto ! Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, co już samo w sobie jest gwarancją pysznego dania. Porcja na 2 osoby:

- 200 g makaronu tagliatelle
- 2-3 pełne garście kurek
- 2 garście rukoli
- 100 ml białego wina
- 50 g masła + 2 łyżki
- 6 łyżek śmietany kremówki
- tarty paremzan
- cebula
- sól, pieprz

     Kurki porządnie płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na wolnym ogniu przesmażamy grzyby. Po 5 minutach kurki ściągamy z ognia i dzielimy na 2 porcje. Pierwszą - mniejsze i ładniejsze grzybki - będziemy dodawać do makaronu. Drugą porcję wrzucamy do blendera i miksujemy z 1/2 posiekanej cebuli zeszklonej na oliwie z masłem (dodajemy też odrobinę wody). Gotujemy makaron. Na patelnię wrzucamy 2 łyżki masła i przesmażamy delikatnie cebulę. Wlewamy wino, redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy resztę masła, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę. Mieszamy, ściągamy z ognia. Do odcedzonego makaronu wrzucamy całe kurki, opłukaną i osuszoną rukolę oraz sos winny. Na talerzu rozsmarowujemy pastę z kurek, na wierzch wykładając makaron. Posypujemy świeżo startym parmezanem.

6 komentarzy:

  1. Jutro chyba zrobię, bo mam trochę kurek:) Pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj o kurki trudno... Na szczescie Mezczyzna jeszcze w Polsce, wiec obiecal, ze przywiezie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Uwielbiam kurki, a w takim połączeniu na pewno by mi smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie jest naprawdę rewelacyjne! Nie ma się co zastanawiać ,tylko lecieć na targ po kurki :) a ja się przymierzam do canelloni z kurkami i kozim serem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale tu smacznie u ciebie:) dzieki kromkowi natrafilam na twoj blog - jestem zachwycona :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń