czwartek, 26 lipca 2012

Sałata z kurczakiem, grzankami i dressingiem z bazylii, anchovis i kaparów.





     Podobną sałatkę jadłem kiedyś w Ptasim Radiu w Poznaniu (gorąco polecam). Składniki były w zasadzie standardowe, ale przepyszny był dressing który komponował się świetnie z kurczakiem i grzankami. Dość podobny sos udało mi się wykonać z przepisu Jamiego Olivera. Do przygotowania potrzebujemy:


- filet z kurczaka
- kostkę drobiową roztartą z oliwą i dużą ilością papryki
- sałata lodowa (lub mieszanka sałat)
- ulubione warzywa - ogórek, pomidor, oliwki, czerwona cebula
- kilka kromek czerstwego pieczywa pokrojonego w drobną kostkę


Dressing:
- garść listków bazylii
- ząbek czosnku
- 1-2 fileciki anchovis
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- kilka odsączonych kaparów


     Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, obtaczamy w przygotowanej paście. Po 15 minutach smażymy na odrobinie oliwy (lub na grillu). Ładnie zarumienione piersi odsączamy na ręcznikach papierowych i kroimy wzdłuż na paski. Umytą i osuszoną sałatę mieszamy z ulubionymi dodatkami i grzankami, polewamy dressingiem, dodajemy kurczaka.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sałatki i sama je bardzo często przygotowuję! pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, kiedyś jadłam podobną i była bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie sałatki, w których jest czym się najeść, bo same warzywa to szybko przelatują, hehe :P

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis ciekawy tylko zastanawia mnie połączenie kurczaka i sosu z dodatkiem anchovis. jednak wypróbuję z ciekawosci ze względu na bazylię którą mogłabym jeśc garściami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anchovis chyba generalnie się nie wpisuje w nasze smaki. Za to w kuchni włoskiej i brytyjskiej ciężko znaleźć przepis, który nie zawiera tych małych, cholernie drogich rybek ;)

    OdpowiedzUsuń