wtorek, 10 lipca 2012

Krem pomidorowo-czosnkowy z parmezanowymi kluseczkami.



     Niby zwykła pomidorowa, a jednak nieco inaczej. Na taki mocno czosnkowy krem przepisó w internecie jest sporo. Przepis na kluseczki natomiast znalazłem na kwestii smaku. Mimo, że chwilę się trzeba pobawić, to zdecydowanie warto. Z podanych proporcji wychodzi makaron na 2 porcje zupy.

- ponad 1 kg dobrych, polskich, słodkich pomidorów
- 1,5 główki czosnku
- 0,75 ml domowego bulionu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- pietruszka

Kluski paremzanowe:
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki mąki (typ 00)
- 1 zółtko
- suszone zioła

      Pomidory parzymy, obieramy ze skórek, kroimy w kostkę. Połowę ząbków czosnku obieramy i siekamy w plasterki, pozostałe - pozostawiamy w łupinach. Przesmażamy na oliwie z oliwek, na koniec dodajemy ząbki w całości. Wrzucamy pomidory, chwilę gotujemy. Dodajemy bulion, gotujemy około 30-40 min. na bardzo wolnym ogniu. Na koniec wyławiamy całe ząbki, możemy wycisnąć z nich miąższ, który dodajemy z powrotem do zupy. Miksujemy na krem, gotujemy jeszcze chwilę.
     Składniki na kluski mieszamy razem, w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dodajemy odrobinę wody. Wyrabiamy na gładkie ciasto, z którego formujemy cienki rulony, które z kolei kroimy na mniejsze kawałki. Pozostawiamy na 20 minut do wyschnięcia. Gotujemy około 4-5 minut we wrzącym bulionie.

4 komentarze:

  1. Zdecydowanie mój typ smakowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zupa:) Ja robię podobny ale ze znacznie mniejszą ilością czosnku, podaję z groszkiem ptysiowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak :) to brzmi bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś dla mnie i mojej mamy-czosnek:D

    OdpowiedzUsuń