niedziela, 20 maja 2012

Pancakes z syropem klonowym



     Kolejny przepis który widzę ostatnio na bardzo wielu blogach. Sam te naleśniki ostatni raz robiłem dobrych kilka lat temu, więc trzeba było sobie przypomnieć. Z podanych proporcji wychodzi około 10 naleśników:

- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- syrop klonowy

     Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę i smażymy porcjami na małej rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Najlepiej nie smażyć na zbyt dużym ogniu, inaczej jedna strona może nam się za bardzo przyrumienić, a druga nadal będzie za mało ścięta, żeby bez problemów naszego pancake'a obrócić. Podajemy oprószone cukrem pudrem, polane sosem klonowym.

4 komentarze:

  1. Klasyka:) uwielbiam te placki no i syrop klonowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. coraz wiecej fajnych przepisow na Twoim blogu! tak trzymac!

    OdpowiedzUsuń
  3. Syrop klonowy - najlepsze co może być ! :)
    Twoje "pancaki" wyglądają tak smakowicie, pychotka....

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, pod warunkiem, że nie za często :)

    OdpowiedzUsuń