środa, 9 maja 2012
Krem z brokułów i sera z niebieską pleśnią.
W skrócie, jest bardzo zielono, mocno serowo, cholernie gęsto i naprawdę sycąco. Prosta zupa, do przygotowania w pół godziny. Do takiego kremu bardzo fajnie pasują pachnące oliwą grzanki.
- 1 litr bulionu
- duży brokuł
- 2 średnie ziemniaki
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 czerstwa ciabata
Cebulę siekamy, podsmażamy ok. 5 min., aż zmięknie. Wrzucamy ziemniaki, dodajemy bulion i gotujemy. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy pokrojonego w niewielkie kawałki brokuła i gotujemy ok. 4 min. Dodajemy sery, miksujemy wszystko na gładką zupę po czym jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Doprawiamy mocno pieprzem i ew. solą.
Ciabatę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i odrobiną oliwy, po czym wszystkie jeszcze skrapiamy zdrowo oliwą. Smażymy, aż się ładnie zarumienią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
W skrocie: uwielbiam. Najbardziej ze stiltonem, chociaz inne niebieskie plesniaki tez daja rade.
OdpowiedzUsuńfajne:) podoba mi sie i proste do zrobienia:) tylko za malo zdjec:(
OdpowiedzUsuńRobiłam już wielokrotnie krem z brokułów, ale nigdy nie dodawałam do niego sera pleśniowego ;) Podoba mi sie ten pomysł i na pewno niebawem skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńTo już taki styl, że do każdego przepisu jest tylko jedno lub 2 zdjęcia ;) ser sie genialnie komponuje z brokułem :) jak komuś mało to zamiast grzankami, można posypać dodatkowo pokruszonym serem ;)
OdpowiedzUsuńSkoro lubisz dobrze zjeść i jesteś z Poznania to zapraszam do mnie na konkurs :) może się spodoba Tobie lub Twoim znajomym :)
OdpowiedzUsuńWykonałam w sobotę, nie miałam nawet cebuli i zapomniałam o czosnku ale i tak wyszło pyszne! Dzięki za inspirację. Pozdrawiam, KAMILA
OdpowiedzUsuńCieszę się ,że smakowało :) my dziś znów będziemy robić :)
Usuń