niedziela, 20 maja 2012

Domowe nachos z pikantną salsą



     Przepis na takie nachosy pojawił się już na wielu blogach i tak właśnie od jakiegoś czasu za mną chodził. Najlepiej zrobić je z gotowych tortilli, zaoszczędzimy sobie tym dużo pracy. 

Nachosy:
     - tortille kroimy na trójkąty, skrapiamy oliwą (użyłem czosnkowej), posypujemy papryką, solą, pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem, układamy nachosy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż ładnie się zarumienią. 

Salsa:
     - siekamy kawałek czerwonej papryki (a najlepiej po kawałku czerwonej, zielonej, żółtej), kawałek papryczki chilli bez pestek, szalotkę i ząbek czosnku. Wszystko mieszamy razem z puszką krojonych pomidorów (koniecznie dobrej jakości), dodajemy odrobinę soku z cytryny, kilka porwanych listków mięty, 2 łyżki dobrej oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku.

2 komentarze:

  1. Koniecznie nachosy muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe są najlepsze. Dziwne, ale te gotowe jakoś nie przypominają mi nachos takich, jakie sobie wyobrażałam w najmniejszym nawet stopniu. A takie, które zrobię sama potrafię zjeść nawet bez towarzystwa salsy, istna profanacja ;-)

    OdpowiedzUsuń