wtorek, 15 maja 2012

Cajun - meksykańska mieszanka przypraw



     Cajun jest mieszanką przypraw w meksykańskim stylu. Jest jedną z moich ulubionych marynat do grillowanych kurzych piersi. Pierwszy raz trafiłem na nią w Amsterdamie, skąd przywiozłem sobie zapas. Zapas się skończył, a u rzadko gdzie można znaleźć. Można za to łatwo i szybko przygotować samemu i przechowywać długo w szczelnym pojemniku. Potrzebujemy:

    - 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
    - 2 łyżki słodkiej papryki
    - 1 łyżka drobnoziarnistej soli
    - 1 łyżka granulowanej cebuli
    - 1 łyżka granulowanego czosnku
    - 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
    - 1 łyżka białego pieprzu
    - 1 łyżeczka suszonego oregano
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    - 1 łyżeczka czarnego pieprzu
   
     Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Musimy wyczuć jedynie odpowiednią dla siebie ilość soli w przyprawie. Można też dodać do mieszanki vegety. Jeśli akurat planujemy grillować filety z kurczaka, wystarczy skropić je oliwą, zdrowo posypać mieszanką przypraw i wstawić na kilka godzin do lodówki.

3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować tę mieszankę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, zrobię sobie taką zamiast kupować, tylko nie dodam soli - potem łatwiej będzie nad nią zapanować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie to rzeczywiście dobry pomysł z pominięciem soli ;)

    OdpowiedzUsuń