środa, 11 kwietnia 2012

Stek z peklowanego schabu na rukoli z parmezanem i oliwą.



     Przyznaję się z miejsca, że nie mam pojęcia gdzie w poznaniu kupić peklowany schab. Wiem za to, że podobno smażenie/grilowanie peklowanego mięsa nie jest zdrowe.. ale cóż, warto zaryzykować. Zamiast schabu można też użyć peklowanego karkówki. Będzie równie krucha i pyszna.

- 2 plastry peklowanego schabu
- 2 ząbki czosnku
- dużo pieprzu
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny

     Mięso nacieramy czosnkiem i pieprzem, odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Z solą się nawet nie zbliżamy. Mięso jest słone samo w sobie. Podobnie z tłuczkiem do mięsa. Rozgrzewamy patelnie do grilowania, wrzucamy mięso i grilujemy po ok. 3 minuty z każdej strony. W między czasie mieszamy rukolę z oliwą, parmezanem i octem. Peklowane mięso może być w środku różowe, a i tak będzie kruchutkie i pyszne. Na talerzu układamy porządna porcję rukoli, a na nią schab, który na koniec porządnie pieprzymy.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie...ale z tym peklowanym mięsem to faktycznie tu w Pyrlandii problem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nie trafiłem w poznaniu na peklowane mięso, ale w sumie też nigdy go specjalnie nie szukałem ;) W każdym razie peklowana karkóweczka na grilla jest bezkonkurencyjna :)

    OdpowiedzUsuń