wtorek, 10 kwietnia 2012

Spaghetti pomodoro



     Święta minęły, czas więc trochę odpocząć od mięcha, kiełbas, jajek. Lekki, smaczny makaron jak najbardziej zda egzamin. Porcja na 2 osoby:

- 250 g spaghetti
- puszka dobrych włoskich pomidorów
- 3 ząbki czosnku w łupinach
- garść liści bazylii
- 50 ml oliwy z oliwek
- parmezan
- szczypta oregano
- sól, pieprz

    Pomidory wrzucamy do garnka i dusimy okolo 30 min. Doprawiamy solą, pieprzem. Mniej więcej w tym czasie wstawiamy makaron. Do małego rondla wlewamy oliwę, dodajemy czosnek i bazylię. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez ok. 8 min, tak by nie skwierczała. Po tym czasie, pięknie pachnącą oliwę wlewamy do sosu i  intensywnie mieszamy przez kilka minut. Do sosu wrzucamy odcedzony, lekko twardawy makaron oraz 2 łyżki wody z gotowania. Mieszamy nad wolnym ogniem 1-2 minuty. Posypujemy obficie parmezanem i oregano.

5 komentarzy:

  1. Mniam! Spaghetti w takim wydaniu to jest coś obłędnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. no i kto nie lubi aromatycznych pomidorowych sosów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie zrobiłam. Pychota;)

    OdpowiedzUsuń