niedziela, 1 kwietnia 2012

Kasza gryczana zapiekana z parmezanem, boczkiem i rukolą.


     Kaszę jadam dość rzadko, a na pomysł takiego jej przygotowania trafiłem w jednej z poznańskich restauracji. Co prawda nawet jej wtedy nie próbowałem, ale sama pozycja w karcie mnie zaintrygowała. Wyszło rewelacyjnie i na pewno jeszcze nie raz przygotuję zapiekaną kaszę z innymi składnikami. Porcja którą przygotowałem starczyła spokojnie na 5, nawet 6 osób:

- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 200g chudego boczku
- szklanka parmezanu 
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- bulion
- 150 g mozzarelli albo innego żółtego sera
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- 1 jajo

     Pokrojony boczek wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy, po 2 minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Całość smażymy jeszcze 2-3 minuty. Kaszę gotujemy w bulionie, odcedzamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy boczek z cebulą i czosnkiem, parmezan (śmiało możemy dać więcej), oraz majeranek. Jajo, ser i śmietanę mieszamy razem, wylewamy na kaszę. Wstawiamy do piekarnika aż ser się roztopi i zarumieni. Podajemy gorące z porządną garścią rukoli na wierzchu.

14 komentarzy:

  1. Jeszcze nie widziałam zapiekanki z kaszy gryczanej... Sama zazwyczaj robię z ryżu lub makaronu. Czuję się zaintrygowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz spotkałam się ze smażeniem boczku na oliwie, po co to robić skoro z boczku wytapia się tłusz? dzięki temu zostaje samo pyszne mięsko;]
    Danie brzmi bardzo zachęcająco jednak musi być bardzo ciężkie i tłuste;]

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne, tylko ja chyba wole kasze nie woreczkowana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zależy od boczku :) zazwyczaj nie dodaję nic. Jeśli mam chudy boczek w cieniutkich plastrach to dodaję odrobinę oliwy.

    OdpowiedzUsuń
  5. o, jak miło trafić na bloga gotującego mężczyzny!
    co do dania - chętnie spróbuję, zwłaszcza, że pomysł na zapiekaną kaszę od dawna chodzi mi po głowie, w Zakopanem jest nawet knajpa specjalizująca się w tym daniu - Dobra Kasza Nasza, w menu można znaleźć wiele inspiracji ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam ! Z takimi dodatkami kasza wyszła rewelacyjna :) ser na wierzchu zawsze mozna sobie darowac :) jak juz sie kiedys wybiore do zakopanego to sprawdzę to miejsce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ponieważ często tutaj zerkam to chciałam złożyć najlepsze życzenia z okazji Świąt!
    Jak zwykle czekam na przepisy na jakieś pyszności☺
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, to super pomysł. Zwykle tego typu zapiekankę robię z ziemniakami, ale dość charakterystyczny smak kaszy gryczanej może tu bardzo pasować. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nasza kasza - rewelacja!
    Twój przepis wzbogaciłbym o suszone śliwki!

    Pozdrowienia, Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł, na pewno wykorzystam!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam podobną zapiekankę z kaszą i boczkiem i groszkiem tez była smaczna :-)Twoja też brzmi zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń