wtorek, 6 marca 2012

Naleśniki z szynką, duszonym porem i mozarellą.


     Opisu dzisiaj nie będzie. Przepis dodaję i tak kosztem poobiadowej drzemki na którą mam dzisiaj dziką ochotę. Więc do rzeczy, porcja na 2 osoby:

Naleśniki:
- 150g mąki
- 250 ml mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- ok. pół szklanki wody gazowanej

Farsz:
- średni por (biała i jasnozielona część)
- ok. 150 g mozarelli
- dobra szynka

    Mąkę, mleko, jaja, masło łączymy, dodajemy sól, miksujemy. Odstawiamy na 30 min, po których dodajemy wodę (porcjami, tak by ciasto nie było zbyt rzadkie). Pora kroimy wzdłuż na pół, wyrzucamy zewnętrzne warstwy i kroimy na drobne paski. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i solidną łychę masła, dusimy pora 10 min, uważając by go nie zarumienić. Ser trzemy na tarce, szynkę kroimy w ulubione wzorki. Na gotowe naleśniki wykładamy najpierw pora, następnie mozarellę i wędlinę. Jakoś tam zawijamy i wkładamy do piekarnika aż ser się roztopi. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

5 komentarzy:

  1. gratuluje bo w kwestii nalesnikow nie czuje sie mocno:) super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis super, muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny farsz :) Zrobię go, ale w wersji z naleśnikami z mąki pełnoziarnistej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam naleśników, chętnie przetestuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Inspiracją była naleśnikarnia Manekin, właśnie takie rarytasy tam serwują za śmieszne pieniądze. Więc polecam jak najbardziej ;) Co do samych naleśników to następne w kolejności są Gallates z mąki gryczanej ;)

    OdpowiedzUsuń