czwartek, 1 marca 2012

Muszle nadziewane łososiem, duszonym porem i mascarpone


     Szukałem ostatnio jakiegoś ciekawego pomysłu na wykorzystanie tego makaronu. Genialną propozycję znalazłem na Kwestii Smaku, skąd własnie pochodzi ten przepis. Warto spróbować, smak jest świetny, a wykonanie proste i wbrew pozorom niezbyt czasochłonne. Zrobiłem porcję na 2 osoby, do których użyłem nieco ponad 20 muszli.

    - Makaron Conchiglioni rigati
    - 150 gram łososia surowego (przez pomyłkę użyłem wędzonego i też wyszło świetnie)
    - 50 g Mascarpone
    - kilka łyżek śmietany kremówki
    - 2 ząbki czosnku
    - nieduży por (biała część)
    - kilka listków mięty
    - suszony estragon i oregano
    - sok z cytryny
    - sól/pieprz

     Na rozgrzanej oliwie z masłem dusimy przez około 10 min na wolnym ogniu posiekanego pora z rozgniecionym czosnkiem, Ściagamy z ognia, dodajemy ser, śmietanę, miętę i łososia. Dodajemy suszone zioła, sól i pieprz. Skrapiamy cytryną. Muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotując o 1-2 minuty krócej, tak by było twardawe. Odcedzamy, napełniamy farszem, ukłądamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Na koniec skrapiamy oliwą, a opcjonalnie posypać możemy tartym parmezanem.

11 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie!! Pyszne połączenie i wspaniałe muszle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykle faszeruję czym innym, ale taka propozycja też fajna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, ja u Ciebie po raz pierwszy:)
    Bardzo dobre to nadzienie:),ale dałabym więcej farszu:)
    Oglądając Twój poprzedni post, pomyślałam: mężczyzna robiący ravioli...??? No, no, no... a tu "użyłem gotowych", ale czasem i tak jest smacznie:)
    Pozdrawiam Cie serdecznie-
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaj koniecznie wpis do akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Są atrakcyjne nagrody w konkursie od Barilli :) Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis pochodzi w zasadzie w całości z innego bloga, więc nie chciałbym go dodawać do akcji jako swój ;)

      Usuń
  5. Raz podjąłem się robienia ravioli od podstaw i trochę za dużo roboty ;) Ale udało mi się kupić (chociaż dopiero we Włoszech) płaty makaronowe, więc w niedługim czasie będę robił jeszcze raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam te muszle już parę razy i są naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie genialny pomysl na nadzienie. Takie danie nadaje sie idealnie na romantyczna kolacje we dwoje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, ja zawsze robię z serami- http://perfectmelt.blogspot.com/2011/11/conchiglioni-al-formaggio-quazi-senza.html

    więc czas na zmiany ; ) Lubię pora z łososiem, chyba tylko zastąpię śmietankę serkiem homo 0% tłuszczu ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Mascarpone i łosoś musi być pyszne, bardzo ciekawe połączenie :-0

    OdpowiedzUsuń