czwartek, 16 lutego 2012

Triple Chocolate Muffins



     Ostatnio zajarałem się muffinami. Tymi szczególnie. Są mocno czekoladowe i ciężko się od nich oderwać. Przygotowanie to jakieś 10-15 min plus czas jaki spędzają w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi nam 20 dużych muffinów, czyli w sprzyjających okolicznościach porcja dla 4 osób.

- 3 szklanki mąki 
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1,25 szklanki brązowego cukru (lub 1 szklankę białęgo)
- 2 jajka
- 1,25 szklanki mleka
- 125 g roztopionego masła
- po połowie czekolady białej, mlecznej, gorzkiej.

     Suche składniki mieszamy razem poza czekoladą. Tabliczki kroimy na kawałki około 0,5x0,5 cm. Skłądniki płynne dodajemy do suchych i miksujemy. Do jednolitej masy dodajemy czekoladę i mieszamy porządnie łyżka. Pieczemy około 20 minut w 160 stopniach.

4 komentarze:

  1. też mam takie silikonowe foremki, świetne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Foremki akurat zostały mi w mieszkaniu po siostrze ;) ja muszę kupić zwykłe papierki, ale jakoś na co dzień nie myślę o papilotkach do muffinów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto zainwestować w silikonowe foremki są super i nie ma potrzeby kupowania papierków, a muffinki Twoje sa super :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły boskie, absolutnie genialne :)

    OdpowiedzUsuń