niedziela, 5 lutego 2012

Spaghetti alla Norma


     Ostatnio jestem wielkim fanem tego makaronu. Mimo, że nie ma w nim mięcha. Jak praktycznie każdy makaron - prosty i szybki. Porcja na 2 osoby:

- 250 g makaronu
- 1 mały bakłażan
- puszka dobrych włoskich pomidorów
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża suszona papryczka chilli
- suszone oregano
- sól/pieprz
- tarty ser (pecorino, parmezan albo coś innego jeszcze)

     Bakłażana kroimy wzdłuż na ćwiartki, następnie na paski grubości około 0,5-1,0 cm, solimy i zostawiamy na parę minut. Obficie płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy połowę bakłażana i mieszamy, tak by wszystkie kawałki obtoczyły się w oliwie. Smażymy aż się zarumienią z obu stron, posypujemy suszonym oregano, potrząsamy patelnią i przekładamy na talerz. Z drugą porcją postępujemy tak samo. Na patelnie znów wlewamy nieco oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i pokruszoną suszoną papryczkę, po 1 minucie dodajemy bakłażany i ocet winny. Chwilę przesmażamy razem i wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dusimy 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron, odcedzając zostawiamy kilka łyżek wody. Makaron wraz z wodą z gotowania wrzucamy do sosu,  gotujemy jeszcze minutę. Kuchnia Jamiego Olivera

1 komentarz:

  1. Świetne zdjęcie. Mam nieprzyzwoitą ochotę na cały talerz takiego makaronu. TERAZ. O takiej porze :P

    OdpowiedzUsuń