środa, 29 lutego 2012

Ravioli w pomidorach z borowikami i bazylią


     Do tego przepisu użyłem gotowych już ravioli, nie pamiętam nawet czym były nadziane, ale nie ma to specjalnego znaczenia. Porcja na 2 osoby:

- 250 g raviolli
- puszka włoskich pomidorów (Cirio, Vallfrutta)
- kilka borowików (oczywiście najlepiej świeże, ale suszone też dadzą radę)
- 2 ząbki czosnku
- garść listków bazylii

     Czosnek siekamy, przesmażamy na wolnym ogniu na oliwie. Wrzucamy pokrojone borowiki, delikatnie obsmażamy i dodajemy pomidory (najlepiej pokrojone, ale nie zmiksowane). Dusimy 5 minut, dodajemy porwane liście bazylii, chwilę mieszamy i wyłączamy ogień. Podajemy z dużą ilością Parmezanu, Grana Padano lub czegoś podobnego.

1 komentarz: