środa, 1 lutego 2012

Kurczak w sosie chilli.



     Ostatnio widziałem ten przepis w programie "Chińszczyzna w 5 minut", nie udało mi się niestety znaleźć go w internecie, więc musiałem odtworzyć z pamięci. Nie było to specjalnie trudne, bo jest prosty. Ja użyłęm piersi z kurczaka, ale zdecydowanie lepiej pasować będą filety z udek, które są bardziej aromatyczne i mają więcej smaku.

- 2 nieduże piersi z kurczaka (lub odpowiednia ilość mięsa z udek)
- około 10 łyżek słodkiego sosu chilli
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryczka chilli
- ok. 5 centymetrowy kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (ketjap manis)
- białko z jednego jajka
- mąka kukurydziana (ew. ziemniaczana)
- olej arachidowy do smażenia

     Kurczaka kroimy na dość cienkie paski, dodajemy jasny sos sojowy. Białko mieszamy z mąką, tak by otrzymać dość gęstą masę o jednolitej konsystencji i mieszamy z mięchem. Po 15 minutach smażymy na głęboki oleju, po około 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumieni. Czosnek, imbir i papryczkę siekamy i wrzucamy do woka z mocno rozgrzanym olejem arachidowym (1-2 łyżki). Smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Następnie dodajemy słodki sos sojowy, a po chwili sos chilli. Smażymy jeszcze minutę. Na koniec możemy jeszcze przyozdobić świeżą kolendrą lub szczypiorem. Podajemy z ryżem.

3 komentarze:

  1. Ajjjććć pychota. Ślinotok;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos jest naprawdę świetny, ale następnym razem zrobię z mięsem z udek ;)

    OdpowiedzUsuń