poniedziałek, 30 stycznia 2012

Tarta z ciasta serowego z pomidorami koktajlowymi nadziewanymi fetą.



     Od dawna przepis był w mojej "to do list", w końcu zebrałem się w sobie i wygrzebałem naczynie do tarty. Okazało się, że wykonanie jest banalne i bardzo szybkie. Możemy użyć również zwykłego kwadratowego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.

Ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 150 g startego żółtego sera
- szklanka mąki
- sól/pieprz, ew. gałka muszkatołowa

Nadzienie:
- 400g pomidorów koktajlowych
- 200g sera feta
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mleka
- 2-3 jajka

     Masło, ser, mąkę łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozgniatamy palcami. Pieczemy przez 10-15 min. w 180 stopniach z termoobiegiem. Pomidorki kroimy na połowy, część nadziewamy fetą (jeśli mamy cierpliwość, to możemy zaszaleć i nadziać wszystkie połówki), wykładamy na upieczony spód. Jajka mieszamy z mlekiem i mąka, wylewamy na pomidorki. Pieczemy jeszcze 20-25 min w 160 stopniach, aż masa jajeczna się zetnie.

1 komentarz:

  1. Cista z żółtym serem jeszcze nie próbowałam...bardzo intrygujące...

    OdpowiedzUsuń