czwartek, 19 stycznia 2012

Sałatka Gyros



    Sałatka klasyk. Myślę, że niewiele jest osób, które się jeszcze z nią nie spotkały. Jest banalnie prosta, smaczna, dobrze się sprawdza gdy musimy wykarmić większa ilość osób.

- 2 średnie filety z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy Gyros
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- kilka korniszonów
- keczup
- majonez
- śmietana 12%

    Kurczaka kroimy drobno, mieszamy z odrobiną oliwy i przyprawą Gyros, odstawiamy na 15 min. W tym czasie siekamy wszystkie składniki, które da się posiekać - cebulę, czosnek, korniszony. Dwie czubate łyżki majonezu mieszamy z 4-5 łyżkami śmietany, dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru, nieco papryki słodkiej i granulowany czosnek (jest to moja modyfikacja, bo lubię gdy sosu jest więcej, ale spokojnie można użyć samego majonezu). Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, wrzucamy mięso. Gdy będzie obsmażone - dodajemy czosnek i cebulę, smażymy jeszcze 2 minuty. Lekko wystudzone mięso wrzucamy na dno dość dużej miski, polewamy warstwą keczupu (keczup podobnie możemy zastąpić jakimś innym sosem). Następnie wysypujemy puszkę groszku, puszkę kukurydzy, korniszony i pokrywamy sosem majonezowym. Na koniec pozostaje nam pokrojona kapusta pekińska. Możemy przyozdobić pietruszką, oliwkami, pomidorami koktajlowymi, według uznania.
   Kolejność warstw jest w zasadzie dowolna, bo smaku potrawy nie zmienia. Ważne jest jedynie by mięso było na dnie.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ta sałatkę, ja daje jeszcze paprykę a nie daje groszku :-)każda wersja jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. w przypadku tej sałatki chyba każda wersja jest równie dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :) Nic tylko się delektować :) Zapraszam też do mnie na sałatkę Gyros

    OdpowiedzUsuń