wtorek, 17 stycznia 2012

Ryż z woka z cukinią i kurkumą.



     Lubię wszelkie wariacje z ryżem. Ten pomysł zaczerpnąłem stąd - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/08/ryz-w-kurkumie-z-cukinia.html?showComment=1326149982668#c7945261779193223827. Nieco go też zmodyfikowałem. Ryż wyszedł bardzo dobry, u mnie posłużył jako dodatek do mięsa. Do przygotowania porcji na 2-3 osoby:

- 1 woreczek ryżu
- 1/2 cukini
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki słodkiego sosu sojowego (ketjap manis)
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta curry
- olej arachidowy od smażenia

    Ryż standardowo gotujemy, a w międzyczasie kroimy cebule na paski, cukinie na ćwiartki, czosnek siekamy. Odcedzamy gotowy ryż, w woku rozgrzewamy na dużym ogniu 1-2 łyżki oleju arachidowego, wrzucamy warzywa i smażymy przez 2-3 minuty często podrzucając. Dodajemy sos sojowy, kurkumę curry i po chwili ryż. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe !

3 komentarze:

  1. Wok, ryż i warzywa - kompozycja idealna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powinnam sobie w końcu ugotować porządny obiad z warzywkami, a nie wcinać grześki cały czas:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię facetów, którzy gotują i też lubię kuchnię włoską. Będę zaglądać ;)Pozdrawiam1

    OdpowiedzUsuń