wtorek, 31 stycznia 2012

Nutella Muffins


     Nigdy bym nie pomyślał, że przygotowanie muffinów jest tak banalne. Tych szczególnie. Przepis znalazłem na blogu Kraina Smaków. Podane proporcje wystarczają na około 8-9 muffinów.

- 100 g roztopionego masła
- 110 ml mleka
- 3 czubate łyżki nutelli
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- posiekane orzechy do posypania (użyłem migdałów)

     Mieszamy ze sobą składniki suche, oddzielnie składniki mokre. Łączymy ze sobą. Masę wylewamy do formy na muffiny z papierowymi papilotami. Można również użyć silikonowych (jak na zdjęciu), albo piec bezpośrednio w formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. W ostatnim przypadku ciacha nie będą jednak wyglądać tak dobrze jak w papilotach.

3 komentarze: