piątek, 20 stycznia 2012

Kotleciki z piersi kurczaka i sera feta



     Nie będę się specjalnie rozpisywał, bo nieco się spieszę. Takie połączenie jest naprawdę genialne. Warunkiem koniecznym jest jednak rodzaj mięsa. Muszą to być zmielone piersi z kurczaka. Jeśli chcemy kupić gotowe mielone mięso z kurczaka, to lepiej od razu wybrać się do wuja McDonalda, na pyszne ociekające tłuszczem nuggetsy, zrobione z masy udającej kurczaka. 

- średnie filety
- 100 g sera feta
- garść pietruszki
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki lubczyku
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej

     Jeżeli mięso mamy już zmielone, to połowa pracy za nami. Mięso i resztę składników mieszamy, Dodając stopniowo bułkę tartą, tak by uzyskać w miarę zwartą konsystencję. Dobrze w zasadzie zwiększyć trochę ilość  mięsa, pozostając przy jednym jajku. Kotlety wrabiamy wilgotnymi rękoma, możemy następnie obtoczyć w mące. Smażymy na oliwie z masłem. 

2 komentarze:

  1. Zgadaliśmy się w tym temacie ;) U mnie aktualnie kotlety z indyka z suszonymi pomidorami!1 Spróbuję wersji z fetą :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja następnym razem wypróbuję wersję z suszonymi pomidorami, też brzmi bardzo spoko :)

    OdpowiedzUsuń