poniedziałek, 16 stycznia 2012

Chicken Piccata


    Piccata to w zasadzie nie nazwa dania, tylko sposobu przyrządzania. W tym przypadku polega na usmażeniu mięsa i podaniu z sosem na bazie wina i masła. Żadna filozofia. Przygotowuje się bardzo szybko, a smak jest naprawdę wyśmienity.

- 2 filety z kurczaka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki tartego sera (np. pecorino)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3-4 łyżki masła
- sok z połowy limonki
- 1/3 szklanki kaparów
- ząbek czosnku
- garść pietruszki
- sól/pieprz

    Piersi rozcinamy wzdłuż, solimy, pieprzymy i nacieramy posiekanym czosnkiem. Możemy również  wymieszać mąkę, ser, sól, pieprz i wrzucić kurczaka do środka. Ja jednak najpierw przyprawiam kurczaka(sól,pieprz i rozgnieciony czosnek), a następnie obtaczam w mieszance mąki i sera. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2 łyżki masła i układamy kurczaka. Najlepiej smażyć porcjami, tak by nie obniżyć temperatury oliwy. Po usmażeniu mięsa, na tą patelnie wlewamy wino, sok z limonki i wrzucamy kapary. Redukujemy o połowę i sos jest gotowy. Wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy pietruszką (można też dodać ją wcześniej do sosu).

4 komentarze:

  1. Lubię proste przepisy, które potem zachwycają smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo soczyście, bardzo apetycznie i łączy w sobie smaki, które uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ten sam sos pasuje także świetnie do łososia :)

    OdpowiedzUsuń