czwartek, 29 września 2011

Moussaka

   
    Na temat samej mousaki nie będą się rozpisywał, odsyłam za to tutaj : (http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2011/08/moussaka-wersja-oryginalna.html). Sam na temat kuchni bałkańskiej wiem niewiele. Przygotowując moussakę korzystałem z przepisu oraz ze strony kuchnia.tv.  Do swojego przepisu użyłem:

- 250g wieprzowiny/baraniny/wołowiny
- pół bakłażana
- kilka ziemniaków
- puszkę pomidorów
- 1 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- mieszankę tartych serów (mozzarella, peccorino, edamer)
- kumin
- szczypta cynamonu (ja jednak następnym razem pominę;)
- sól, pieprz
- beszamel (mleko, mąka, masło, gałka muszkatołowa)

    Bakłażana kroimy na plastry, obficie solimy i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie dokładnie płuczemy, odsączamy i grillujemy z obu stron. Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy. Dodajemy mięso, przyprawy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodajemy pomidory i dusimy koło 10-15 minut. Na oddzielnej patelni obsmażamy na oliwie pokrojone w plastry ziemniaki. W naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę układamy ziemniaki, następnie bakłażany, mięso, beszamel i ser.
    O beszamelu pisać nie będą, ponieważ trochę jest do powiedzenia w tym temacie. Odsyłam za to na blog Kuroniowie rozgryzają, gdzie na temat beszamelu jest wszystko co trzeba wiedzieć: http://kuroniowie.kuchnia.tv/kuchnia-kulturalna/na-beszamelu-poleglo-kucharzy-wielu.html

3 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam tego dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! a sama w ogóle nie robię. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moussaka to coś co uwielbiam! Mogłabym jeść i jeść... jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń