środa, 24 sierpnia 2011

Naleśniki z meksykańskim nadzieniem


     Przepis jest wspomnieniem naleśnikarni z mojego rodzinnego miasta sprzed dobrych 10 lat. Zajadałem się tam moimi ulubionymi naleśnikami z sosem meksykańskim. Na 2-3 osoby:

- naleśniki
- 250 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- puszka pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz cayenne
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki łagodnej papryki
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- garść świeżej pietruszki
- pół kostki mięsnej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

     Cebulę i czosnek przesmażamy na patelni, Dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączoną fasolę, chwile smażymy. Robimy miejsce na środku patelni, wrzucamy 2 łyżki przecieru, chwilę przesmażamy i mieszamy wszystko razem. Następnie Dodajemy Zmiksowane pomidory i kostkę rosołowa (można wcześniej rozpuścić w odrobinie wrzątku). Dodajemy przyprawy, dusimy około 10 min. Następnie dodajemy śmietanę, dusimy jeszcze chwilę, a na ostatnią minutę dorzucamy pietruszkę.
    Sposób podania zależy już tylko od naszego pomysłu. Ja nakładam farsz na połowę naleśnika, składam i składam dwukrotnie, polewam dodatkowo sosem i śmietaną.

10 komentarzy:

  1. Ja tez lubię to meksykańskie nadzienie i sprawdza się nie tylko w nalesnikach!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale muszą być pyszne :D ostatnio na wakacjach też jadłam naleśnika z sosem meksykańskim, tylko że z salami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam ich smak! Uwielbiam takie meksykańskie wstawki w zwykłych daniach.
    Ach, taki obiadek to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko co meksykańskie zjadłabym w ciemno :) fajne naleśniki

    OdpowiedzUsuń
  5. nei dosc ze wygladaja rewelacyjnie to i smak musi byc pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... Bardzo mi sie te nalesniki podobaja, nadzienie musi byc niezwykle aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wytrawne naleśniki dobre na wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ech, aż czuję ten aromat sosu meksykańskiego! kumin i kolendra... ach, cudowności!

    OdpowiedzUsuń
  9. za mną chodziły takie naleśniki już od dawna. Przygotowanie sosu było pełną improwizacją, ale wyszedł naprawdę smaczny :]

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo apetyczne zdjęcie, zrobiłabym niemal dokładnie tak samo to nadzienie, z tymi samymi składnikami, z zamkniętymi oczami :) mogę posłużyć radą? sól dodawać na samym końcu, a resztę przypraw podsmażyć już na samym początku, na etapie cebuli i czosnku :) a sos będzie równie wspaniały bez kostki :)

    dawno nie widziałam tak kreatywnego faceta w kuchni! oby tak dalej! :)))

    OdpowiedzUsuń