niedziela, 21 sierpnia 2011

Kurze piersi faszerowane fetą z chilli w ciemnym sosie


     Roladki przygotowałem już dobrych parę dni temu, ale w ciągu ostatniego miesiąca miałem bardzo ograniczony dostęp do internetu. Plus jest taki, że teraz jak już kilka przepisów czeka w kolejce ;). Danie powstało w długi weekend, kiedy to zostało mi oznajmione, że sklepy są pozamykane i muszę przygotować coś z tego co jest w lodówce. Więc w lodówce znalazłem:

- 2 filety z kurczaka
- ser feta w zalewie chilli
- 2 plasterki boczku (0,5cm)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczkę miodu
- oliwę
- półtorej szklanki bulionu cielęcego przygotowanego własnoręcznie z kostki.
- suszony tymianek
- liść laurowy
- vegetę, pieprz

    Piersi oczyszczamy, kroimy wzdłuż, następnie cienko rozbijamy. Doprawiamy vegetą i pieprzem. Fetę rozgniatamy razem z odrobiną zalewy, nakładamy na przygotowane mięso, zawijamy, zawiązujemy nitką. Na talerzu mieszamy łyżkę oliwy z łyżka miodu i obtaczamy w niej mięso. Obsmażamy przez chwilę z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Mięsko odkładamy na bok, a na patelnie rzucamy plasterki boczku i posiekany czosnek. Dzięki dodatkowi miodu, po chwili nabiorą pięknego brązowego koloru. Przesmażamy 2 minuty, dodajemy 2 łyżki masła, a następnie 1-2 łyżki mąki i chwile przesmażamy. Dodajemy bulion i rozprowadzamy. Do sosu dodajemy liść laurowy, 2 łyżki sosu ostrygowego i tymianek. Do sosu wrzucamy roladki i dusimy jeszcze około 15 minut.

4 komentarze:

  1. Zrobione z mala przerobka - Brie i Mozarella we wlasnej zalewie z andaluzyjskiej oliwy z oliwek, cayenne pepper, soku z cytryny i slodkiego octu Miri. I rozmaryn bo tymianek wyszedl ;). Zaserwowane z pieczonymi ziemniakami w sezamie i mlodymi marchewkami/kalafiorem/brokulem duszonym w bulionie, spryskanymi slodkim octem, maslem i sokiem z cytryny.
    A, i szynka zamiast boczku - wysmienite!

    Behem0t

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi lepiej niż pierwotny przepis.. ;)

    OdpowiedzUsuń