wtorek, 10 maja 2011

Klasyczny Burger

   

    Przepis i zdjęcie zrobiłem już dość dawno temu, jakieś półtora miesiąca, więc teraz będzie już bez zbędnego rozpisywania się. Skorzystałem z przepisu Makłowicza. Można dodać również inne przyprawy według uznania. Z takiej ilości wyjdzie nam około 6-8 burgerów.

- 500g dobrej mielonej wołowiny. Jeśli mamy taka możliwość to najlepiej kupić w kawałku i poprosić o zmielenie.
- 1 łyżka sosu worcestershire
- kilka kropel tabasco
- 1 cebula
-  pieprz.
- dodałem również łyżkę musztardy i łyżeczkę kuminu

    Siekamy cebulę i łączymy wszystkie składniki. Dodajemy łyżkami wodę, tyle ile wchłonie mięso. Burgery formujemy mokrymi rękami. Mięsa nie solimy, ewentualnie, jeśli ktoś naprawdę musi, to można posolić tuż przed podaniem. Mięso smażymy po 3-4 minuty z jednej a następnie z drugiej strony na dość mocnym ogniu. Tutaj musimy nabrać trochę wprawy by wysmażyć mięso tak jak nam odpowiada.
    Do podania zdecydowanie najlepsza jest opieczona Ciabatta. W trakcie smażenia na mięso można położyć kawałek sera, lub dodać podsmażony plasterek boczku. Do dopełnienia kompozycji idealna jest sałata, korniszony, czerwona cebula oraz sos barbecue.

1 komentarz:

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie :) I na pewno smakowite!

    OdpowiedzUsuń