wtorek, 12 kwietnia 2011

Fish & Chips



     Bardzo prosty przepis, który również bardzo mocno kojarzy mi się z Amsterdamskimi knajpami. Bardzo proste i smaczne. Można użyć praktycznie dowolnej ryby, u mnie jest to zazwyczaj sola. Ziemniaki w postaci jaka odpowiada nam najbardziej - ja wybieram mniej tłuste pieczone. Obowiązkowo podawać należy w zestawie z piwem ;).
     Co do samej panierki na pewno jeszcze poeksperymentuję, np. z piwem, startą cebulą itp. Ten przepis jest zdecydowanie najprostszy i w sam raz gdy nie mamy za wiele czasu.

- 1 filet soli
- 1 zółtko
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- bułka tarta
- sól pieprz
- naczynie z olejem do głębokiego smażenia

Rybę wcześniej rozmrażamy, oprószamy solą, pieprzem. Oddzielamy żółtko od białka, mieszamy z oliwą, utartym czosnkiem, odrobiną oregano. Rybę obtaczamy w uzyskanej masie, a następnie w bułce tartej. Do smażenia najlepsza będzie frytkownica, ale równie dobrze sprawdzi się po prostu głęboka patelnia z większą ilością oleju (ok. 1-2cm wystarczy). Wrzucamy na rozgrzany olej, tak by ryba od razu zaczęła się smażyć - inaczej nasiąknie tłuszczem. Smażymy do uzyskania ładnej rumiano-brązowej (aż sam się zastanawiam czy na pewno znam taki kolor) barwy. Uzupełnieniem może być sos czosnkowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz