sobota, 12 marca 2011

Ryż z groszkiem i pietruszką


Jest to jedno z tych dań, które lepiej najpierw spróbować, a później przeczytać przepis. Dlaczego ? Dlatego, że podstawą przepisu jest keczup, co samo w sobie zapowiada, że szału nie będzie. A jednak, jest bardzo smaczne. Potrzebować będziemy:

- 2 woreczki ryżu
- pół słoiczka łagodnego keczupu Kotlin (ten nadaje się najbardziej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kostka rosołowa (rozpuszczona w połowie szklanki wrzątku)
- łyżka oliwy
- pół puszki groszku
- pęczek pietruszki

Ryż gotujemy i odcedzamy. Następnie mieszamy go z podduszoną wcześniej cebulą i czosnkiem, keczupem, bulionem. Dodajemy łyżkę oliwy, pietruszkę oraz groszek. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę masła i łyżeczkę curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz