czwartek, 17 marca 2011

Kurczak w cieście kokosowym z sosem chilli


Bardzo ciekawe połączenie do którego dawno nie wracałem. Przepis jest prosty, a danie samo w sobie może zrobić wrażenie. Nie jest też tak słodkie jak mogłoby się wydawać. Na 2 osoby:

- ryż
- 2 filety z kurczaka
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- słodki sos chilli Tao-Tao
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- woda gazowana
- sól, pieprz

Kurczaka wcześniej kroimy na kawałki, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy do lodówki. Mąkę jajko, wodę i wiórki mieszamy na gładką masę, powinna być dość gęsta, dlatego też sami musimy wyczuć ile dodać wody. Na patelni rozgrzewamy dość sporą ilość oleju, około 0,5 cm i smażymy kawałki kurczaka zamoczone w cieście. W małym garnku podgrzewamy sos chilli dodając do niego łyżkę miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz