środa, 16 lutego 2011

Zupa krem z zielonego ogórka


Parę dni temu przypomniało mi się o tej zupie. Nie jadłem jej już dawno, a jest to jedna z moich ulubionych. Bardzo łatwa w przygotowaniu i obowiązkowo trzeba spróbować.

- 1 litr bulionu z kurczkaa
- 3 duże ogórki zielone, obrane
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 serek topiony z cebulą i szczypiorkiem (można użyć dwóch takich samych)
- pęczek koperku (koniecznie świeży)
- ew. suszona cebula

Ogórki kroimy na spore kawałki wrzucamy do bulionu i gotujemy parę minut. Tutaj musimy zdecydować jak najwygodniej będzie nam je zmiksować - możemy zrobić to oddzielnie, lub od razu wraz z serkami w garnku.  Następnie dodajemy koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu.

2 komentarze:

  1. no! ładuję do teczki z napisem "koniecznie wykonać" =^.^=

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam serwować z kawałkami wędzonego łososia

    OdpowiedzUsuń