czwartek, 24 lutego 2011

Spaghetti Bolognese


Kuchnia włoska jest jedna z moich ulubionych. Jest prosta i smaczna. Praktycznie nie używa się tam przypraw, a jedynie aromaty, pewnie dlatego tak lubię włoskie dania. Spaghetti to, jest dość klasyczne, myślę , że całkiem bliskie prawdziwemu włoskiemu spaghetti (o ile w ogóle jest coś takiego jak jedno jedyne prawdziwe włoskie spaghetti). Na pewno jednak pasuje do zasady stosowania aromatów a nie przypraw. Do przygotowania porcji na 2 osoby będziemy potrzebować:

- 250g spaghetti (pół paczki)
- 250 g mielonego mięsa (ja używam wołowo-wieprzowego)
- puszka dobrych pomidorów (lub nasze polskie pomidory w sezonie. Poza sezonem nie polecam używania świeżych pomidorów, sos będzie kwaśny i bez smaku)
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- parmezan
- sól, pieprz
- oliwa
- ew. marchewka, pietrzuszka, koper włoski oraz wytrawne czerwone wino (np. chianti)

Cebulę siekamy drobno, czosnek ucieramy i dusimy razem na oliwie na małym ogniu przez około 10 min. Dobrze poza cebulą i czosnkiem dodać również inne warzywa, np .kawałek startej marchewki, pietruszki. Uduszone warzywa przekładamy do oddzielnego naczynia a na patelni obsmażamy mięso (solimy i pieprzymy). Po 3-4 minutach dodajemy warzywa do mięsa. W tym momencie możemy dodać ok. pół szklanki wina i tak dusić aż wino się zredukuje. Następnie dodajemy zmiksowane wcześniej pomidory i od tego momentu dusimy co najmniej 30 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy nieco parmezanu, listki bazylii i dusimy jeszcze 1-2 minuty.

1 komentarz: