wtorek, 8 lutego 2011

Noodle Wok-2-Walk


Ostatnio popularne stają się kanjpki sprzedające chińszczyznę w pudełkach. W Amsterdamie na co drugiej ulicy można spotkać właśnie Wok-2-Walk i właśnie tam dowiedziałem się jak takie noodle przyrządzić. W Polsce jeszcze nie miałem okazji próbować chińczyka w pudle, ale myślę, że smakuje dość podobnie.
Na porcję dla 3 osób będziemy potrzebować:

- 3 filety
- 200 gram noodli (można je teraz dostać praktycznie w każdym markecie)
- 1 mała papryka
- 1 mała pietruszka
- 1 mała marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1-2 ząbki czosnku
- opcjonalnie: co nam wpadnie w ręce: grzyby mun, pędy bambusa itp.
- 2 łyżki sosu sojowego słodkiego (+2 łyżeczki do kurczaka)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/4 szklanki wody lub bulionu

Kurczaka oczyszczamy, oprószamy solą, pieprzem i marynujemy w 2 łyżeczkach sosu sojowego. Paprykę, pomidora, czosnek i cebulę kroimy na paski, marchew i pietruszkę na słupki. W miedzy czasie przygotowujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju na mocnym ogniu (najlepiej specjalny do woka), wrzucamy warzywa, smażymy przez około 5-6 minut - zależnie czy chcemy by były bardziej miękkie czy twarde. Po tym czasie zmniejszamy ogień dodajemy sos sojowy, ostrygowy, ocet, wodę i chwilę dusimy. Dodajemy makaron, zostawiamy na bardzo małym ogniu. W tym czasie smażymy filety na mocno rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz