poniedziałek, 24 stycznia 2011

Enchilada z kurczakiem



Opiszę po kolei każdy z etapów przygotowania, ponieważ musimy oddzielnie przygotować sos, nadzienie i tortille.

Tortille pszenne - 6 sztuk

Sos:

- 1 pełna szklanka sosu pomidorowego (zmiksowane pomidory z puszki)
- 1 posiekana cebula
- 2 starte ząbki czosnku
- pół szklanki startego żółtego sera (jeśli bawimy się na bogato to najlepiej cheddar;)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól, pieprz

Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie na wolnym ogniu przez 5-10 min. Dodajemy sos i przyprawy. Kilka minut przed podaniem dodajemy ser.


Nadzienie:

- 500 g kurzych cyców
- pozostała część sosu pomidorowego (z pomidorów z puszki)
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 starty ząbek czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka startego sera
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz

Piersi oczyszczamy, kroimy na 2-3 kawałki, wrzucamy do bulionu, gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie odsączamy, kroimy drobno. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy kurczaka i po chwili sos pomidorowy i przyprawy. Na koniec dodajemy ser i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Nadzienie zawijamy w tortille, układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy 10-15 min w temp 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz