środa, 15 grudnia 2010

Pesto zielone


Mamy dwa rodzaje pesto - zielone i czerwone. Danie jest o tyle fajne, ,ze jeśli przygotujemy je własnoręcznie to wystarczy nam na dość długo. Możemy je stosować do makaronu, mięs, kanapek, do czego tylko chcemy. Do przygotowania niedużego słoika pesto potrzebujemy:

- 1,5 szklanki liści bazylii
- szklanka oliwy (w żadnym wypadku nie zastępować olejem)
- 1/4 szklanki orzechów piniowych (których swoich drogą jeszcze nigdy na oczy nie widziałem.. ale na szczęście możemy je zastąpić orzechami włoskimi)
- 1-2 łyżki parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz

Wszystkie składniki miksujemy.. i w zasadzie na tym kończy się przygotowanie. Jeśli robimy sos do makaronu, to po ugotowaniu i odcedzeniu wrzucamy do garnka 2-3 łyżki pesto (na ciepłym, ale nie włączonym palniku, tak by nie zaczęło się smażyć), następnie dodajmy śmietanę (Rama Cream Fine) - okło połowę opakowania na 1/4 paczki makaronu. Jest to porcja na jedną osobę.

Do pesto możemy spokojnie dodać inne składniki jak oliwki, zielone papryczki czy inne zioła. W jednym z przepisów Pascal używał np. 3 rodzajów bazylii.. których oczywiście też do tej pory nigdzie nie spotkałem.

1 komentarz: