poniedziałek, 6 grudnia 2010

Naleśniki czekoladowe


Tutaj nie ma co za dużo pisać. Naleśniki lubi chyba każdy, więc w wersji czeko spróbować trzeba obowiązkowo. Niestety są trudniejsze w wykonaniu ze względu na samo smażenie, są cięższe i bardziej kruche, w związku z czym o popisowym przerzucaniu możemy zapomnieć. Chyba, że poeksperymentujemy z ciastem, ja jak na razie robiłem je tylko raz, wiec nie miałem okazji.

- szklanka mąki
- pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- płaska łyżka kakao
- 1/2 - 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- pół szklanki wody gazowanej
- ew. wanilia (ekstrakt), cynamon

Czekoladę topimy wraz z masłem na małym ogniu. Dodajemy mleko, cukier, wanilię, kakao, jaja i miksujemy. Dodajemy mąkę (możemy ją wcześniej przesiać przez sito) i miksujemy raz jeszcze na gładką masę. Odstawiamy na 30 minut, po czym do masy dodajemy wodę i mieszamy (najlepiej porcjami, tak by masa nie była zbyt rzadka). Smażymy na patelni suchej, lub z odrobiną masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz