sobota, 20 listopada 2010

Zupa pomidorowa w stylu włoskim



Jest w ogóle ktoś kto nie lubi pomidorowej ? Ja uwielbiam w każdej postaci - z ryżem, makaronem, śmietaną - nie ma znaczenia. Jakiś czas temu urzekł mnie sposób podawania zupy pomidorowej we włoskich knajpach, gdzie serwowana bywa z parmezanem i świeżym pieczywem. Przygotowanie takiej zupy jest naprawdę proste, a jeśli się trochę postaramy to może wyglądać całkiem ekskluzywnie.
Jeszcze tylko krótka wzmianka na temat pomidorów. Zawsze używam pomidorów w puszce, produkowanych we Włoszech. Nie są droższe od polskich, a jednak w smaku są o wiele lepsze. W sezonie na nasze gruntowe pomidory najlepiej byłoby użyć właśnie ich, problem tylko w tym, że sezon ten nie jest za długi. Tak więc dla mnie zawsze pierwszym wyborem są pomidory włoskie. Potrzebować będziemy:

- 2 puszki pomidorów
- 1 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- niewielki kawałek marchewki i pietruszki (ew. dodatkowo inne warzywa, np. seler naciowy, por)
- 700-800 ml bulionu
- kilka listków bazylii
- parmezan
- świeże pieczywo

Wszystkie warzywa drobno siekamy i dusimy na oliwie na wolnym ogniu przez 15-20 min. Po tym czasie dodajemy bulion, może być z kostki. Wody najlepiej dać trochę mniej i w razie potrzeby dolać później jeśli zupa będzie za gęsta. Pomidory miksujemy(wraz z zalewą) i dodajemy do bulionu, po czym miksujemy jeszcze raz całość. Zupę gotujemy około godziny na małym ogniu, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy porwane listki bazylii. Podajemy z pieczywem i parmezanem. możemy również dodać łyżkę gęstej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz