niedziela, 21 listopada 2010

Tortilla



Tortille są nieodłączną częścią kuchni meksykańskiej, czy to jako dodatek do dania, czy jako jego podstawa. Ich wykonanie jest bardzo proste i nieporównywalnie tańsze od gotowych tortilli w sklepach (poza tym, przynajmniej dla mnie, są o wiele smaczniejsze). Jedyne co potrzebujemy to mąka pszenna która łączymy z wodą. Do przygotowania 4 placków potrzebujemy szklankę mąki, około 75 ml wody(ok. 1/3 szklanki) i pół łyżeczki soli. Ciasto wyrabiamy tak by się nie kleiło do rąk i cienko wałkujemy. Ciasto jest dość wytrzymałe wiec nie powinno nam się rozpaść. Tak przygotowane tortille wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnie , po ok 40s z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Najlepiej przygotować je tuż przed podaniem, ciepłe są najlepsze. Przygotowywanie tortilli własnoręcznie daje nam też pole do popisu, do mąki możemy dodać np zioła, suszoną cebulę, czy paprykę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz