sobota, 20 listopada 2010

Pieczone ziemniaki po meksykańsku



Pieczone ziemniaki nadają się doskonale na dodatki do dań, przystawki, czy przekąski. Są zdrowsze niż smażone, smaczniejsze i każda potrawa, nawet schabowy prezentować się będzie dużo bardziej wykwintnie z pieczonymi ziemniakami niż z ociekającymi tłuszczem frytkami.

Do pieczenie ziemniaków zazwyczaj nie obieram, tylko porządnie płuczę i oczyszczam, ale to już kwestia indywidualna (u mnie jest to kwestia lenistwa;). Kroimy na ćwiartki, dodajemy trochę oliwy, tak by ułatwić mieszanie się przypraw. Następnie posypujemy papryką ostrą, oregano, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami kolendry (jeśli damy w całości to smak będzie zbyt intensywny i będziemy nagryzać całe ziarenka). W rozgrzanym piekarniku (200-220 stopni z termoobiegiem) umieszczamy naczynie żaroodporne z paroma łyżkami oliwy. Po chwili naczynie wyciągamy, wrzucamy ziemniaki, potrząsamy i wkładamy znów do piekarnika. Pieczemy do momentu aż ziemniaki się zarumienią i będą miękkie w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz