piątek, 12 listopada 2010

Chilli con carne z czekoladą


Tak jak pisałem pojawia się coś meksykańskiego. Tych którzy nie lubią mięsa na słodko uspokajam, bo to danie mimo dodatku czekolady na pewno nie jest słodkie. Jest za to stosunkowo łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale zdecydowanie warto, ponieważ danie trafia doskonale w nasze polskie smaki (pod warunkiem, że nie zaszalejemy z ostrością;). Do przygotowania chilli , jednego z najpopularniejszych meksykańskich dań, potrzebować będziemy:

- 250g mielonej wołowiny
- 2 cebule (ja używam czerwonej i białej)
- po połowie papryki zielonej i czerwonej
- puszka czerwonej fasoli
- papryczka chilli (ilość zależnie od wytrzymałości)
- 2 ząbki czosnku
- świeża pietruszka
- 2 łyżeczki majeraneku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie radzę zastępować zwykłym)
- 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
- ew. 1 łyżeczka chilli
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- żółty ser
- kwaśna śmietana 12%
- koncentrat pomidorowy (lub sos pomidorowy)
- sól pieprz

Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy mięso, odkładamy na bok. Następnie podsmażamy warzywa - cebule pokrojone w paski, paprykę w kostkę, czosnek dobro posiekany i fasolę odsączoną z zalewy. Papryczki chilli płuczemy, usuwamy pestki (!) i przesmażamy przez chwilę na patelni. Następnie wszystko razem wrzucamy na patelnie , dodajemy 6-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego i około pół szklanki wody. Dodajemy majeranek , nieco świeżej pietruszki, oregano, kmin, kolendrę oraz sól i pieprz. Całość musimy dusić dość długo, około 40 min. Na ostatnie 10 min dodajemy czekoladę oraz odrobinę żółtego sera (ok. 2 plasterki).
Chilli con carne najlepiej podawać z ryżem, przyozdobione kwaśna śmietaną i świeża pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz