środa, 6 października 2010

Kurczak w sosie teriyaki


Wychodzi na to, że mamy jakiś azjatycki tydzień. Szaleństwo. W każdym razie jest to prosty i szybki przepis. Potrzebujemy:

- filet z kurczaka/indyka
- ryż
- sos teriyaki
- mąka
- olej 
- cebulę czerwoną ( 1/3 niewielkiej papryki_
- paprykę czerwoną (j.w.)
- czosnek (2 ząbki)
- pomidor (1/2)

Kurczaka kroimy na kawałki, marynujemy w 1-2 łyżach sosu teriyaki, tak aby cały się ładnie w nim obtoczył. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na parę godzin). Kroimy warzywa w paski, czosnek siekamy drobno i lekko solimy. Gotujemy ryż. Kurczaka wyciągamy z lodówki, obtaczamy w mące i smażymy na 3 łyzkach mocno rozgrzanego oleju. Równocześnie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy resztę warzyw i smażymy 2 min. nie pozwalając by warzywa się przypaliły. Dodajemy 3 łyżki sosu teriyaki i smażymy jeszcze 3 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz