wtorek, 28 września 2010

Pikantny burger


Pyszny burger który bije na głowę te fastfoodowe, a do tego jest o wiele, wiele zdrowszy. Do jego przygotowania użyjemy mielonej wołowiny (nie radzę eksperymentować z wieprzowiną) i zwykłej bułki.
Potrzebujemy więc:

- 200g mielonej wołowiny
- 2 bułki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 żółtko
- kilka listków bazylii
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżczeki keczupu
- mała papryczka chilli
- dodatki według upodobań

Mięso, posiekaną cebulę i papryczkę, porwane listki bazylii, keczup, musztardę oraz żółtko wyrabiamy rękoma. Z otrzymanej masy formujemy 2 burgery, jeśli się rozpadają to dodajemy bułkę tartą. Uformowane mięso smażymy na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony, obracając tylko raz. Burgery obsmażą się z zewnątrz a w środku pozostaną miekkie. W między czasie przygotowujemy pieczywo. Bułki rozcinamy wzdłuż, skrapiamy oliwą i układamy na suchej rozgrzanej patelni. Najlepiej jeśli zrobimy to po obróceniu mięsa, wtedy będą gotowe w tym samym czasie. Gotowe burgery wykładamy na papierowy ręcznik - pozwoli nam to odsączyć nieco tłuszczu, możemy je również posolić i popieprzyć.

Jeszcze jedna rada odnośnie samego smażenia - lepiej na początku rozgrzać oliwę mocniej, a następnie zmniejszyć ogień, będziemy mieli pewność, że jej temperatura nie jest zbyt niska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz