wtorek, 28 września 2010

Makaron z bazylią, suszonymi pomidorami i parmezanem


Pierwszy przepis - prosty i szybki, a na talerzu prezentuje się całkiem nieźle. Do jego przygotowania możemy użyć różnego rodzaju krótkiego makaronu np. penne. Osobiście najczęściej używam makaronów pełnoziarnistych, są zdrowsze, smaczniejsze i niewiele droższe od zwykłych. Potrzebować bedziemy:


  • - 200-250 g makaronu na jedną osobę.
  • - 3-4 suszone pomidory
  • - 1 suszoną papryczkę chilli , niedużą z usuniętymi pestkami.
  • - 2 ząbki czosnku
  • - oliwa
  • - kilka listków bazylii
  • - parmezan


Czosnek rozgniatamy i mieszamy z oliwą, następnie całość przerzucamy na patelnię. Rozgrzewamy na niezbyt dużym ogniu żeby nie spalić oliwy. Kiedy czosnek zacznie się smażyć dodajemy posiekaną drobno papryczkę i po około 2 min. pokrojone dość drobno pomidory. Całość dusimy na małym ogniu kilka minut. Na koniec
dorzucamy porwane listki bazylii i po minucie dodajemy ugotowany al dente makaron. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy i podrzucamy, tak aby całość się wymieszała. Gorący makaron wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz